FANO HomeDrukarnia fleksograficznaOfertaDrukarnia fleksograficznaTechnologiaDrukarnia fleksograficznaO firmieDrukarnia fleksograficznaZapytanieDrukarnia fleksograficznaKontaktDrukarnia fleksograficznaKarieraDrukarnia fleksograficznaDotacje UE
 angielskipolski


Etykiety dla branży mięsnej

Etykiety dedykowane dla branży mięsnej są jednymi z najbardziej wymagających etykiet zarówno pod kątem materiałowym jak i technologicznym.
Można je podzielić na dwie podstawowe grupy.
  • Etykiety ozdobne
  • Etykiety termiczne

Etykiety ozdobne



Najważniejszym zadaniem jakie stoi przed etykietą ozdobną jest przykleić się do produktu i nie odpaść do samego końca jego użytkowania. Zazwyczaj produkty i wyroby wędliniarskie są pakowane w folie, których powierzchnia jest mokra, wilgotna a czasem tłusta. Zmiana temperatur w procesie produkcji powoduje "roszenie" się na powierzchni foli co wymaga zastosowania właściwego kleju, który umożliwi aplikację nawet na małej i nierównomiernej powierzchni. Kolejnym zadaniem jest "nie dać się wodzie" czyli zachowanie wszystkich danych naniesionych w procesie druku podczas działań logistycznych. Wyłącznie odpowiednio dobrane farby i lakiery UV są w stanie zapewnić odporność podczas transportu i ekspozycji w ladach. Wszystkie materiały, farby i lakiery, które stosujemy posiadają atesty i certyfikaty.

Etykiety termiczne



Podstawową cechą tego rodzaju etykiet jest podłoże termiczne, dające możliwość nanoszenia zmiennych danych przy wykorzystaniu wag i drukarek termicznych. Zmienne dane takie jak data produkcji, termin ważności, skład czy gramatura muszą być naniesione na etykietę bezpośrednio przed jej naklejeniem na produkt, który właśnie został zważony i spakowany. Etykiety są zazwyczaj wstępnie zadrukowane i łączą w sobie rolę ozdobno-informacyjną. Wyłącznie podłoża termiczne najwyższej jakości oraz odpowiednio dobrane farby i lakiery odporne na wysoką temperaturę są w stanie zagwarantować właściwe funkcjonowanie drukarek oraz długą żywotność głowicy drukującej i odporność podczas przechowywania, transportu i dystrybucji końcowej produktów. Zastosowanie niewłaściwych materiałów, farb lub technologii wytwarzania etykiet, może spowodować skrócenie żywotności listwy termicznej lub jej uszkodzenie co związane jest z dużymi kosztami wymiany. Podłoża z serii Thermal TOP gwarantują wysokie zaczernienie nadruku termicznego, długo zachowują naniesione dane i sprawdzają się w wilgotnym i tłustym środowisku.

W etykietach termicznych nie zaleca się stosowania coldstampingu a nawet złotej farby, gdyż mogą one uszkodzić listwę drukującą.

Etykiety mogą być wykonane z częściową dezaktywacją kleju i wstępną perforacją umożliwiającą oderwanie części etykiety.

Etykiety dla branży mięsnej
Etykiety dla branży mięsnej
Etykiety dla branży mięsnej
Etykiety dla branży mięsnej
Etykiety dla branży mięsnej
Etykiety dla branży mięsnej
Etykiety dla branży mięsnej



FANO © 2011 wszelkie prawa zastrzeżone
webdesign : emoweb